Éljük túl az irodai munkát!

Ülésbetegség ellen

Ülésbetegség ellen

Ülő életmód - mozgással fűszerezve

2015. július 23. - EvaTer

Kedves Olvasó!

Ön is irodában dolgozik?

Többet ül napi 5- 6 óránál?

Fáj a dereka vagy a lába?

Ha igen, akkor a legjobb helyen jár!

Gyűjtsön ötleteket ahhoz, hogyan változtathat napi pár perc megszakítással a kialakult helyzeten.

Számos tanulmány, cikk született már abban a témában, amely az irodában dolgozók napi sok órás ülő életmódját és egészségi állapotát vizsgálja. Bebizonyosodott, hogy a sok ülés számos betegség kialakulásához vezet.    Eleinte sokan talán félvállról vették a dolgot, de ha rákeresünk ilyen témájú tanulmányokra, megdöbbentően sok anyagot találunk. Figyelemreméltó továbbá, hogy az orvostudomány külön nevet is adott a mozgásszegény életmód okozta betegségekre, és elnevezte "ülésbetegségnek" az inaktív életmód okozta tüneteket.

Milyen betegségek alakulhatnak ki az ülő életmód következtében?

  • Vérrögképződés, ami trombózishoz, embóliához vezethet,  
  •  cukorbetegség,    
  • depresszió, mivel kevesebb boldogságot előidéző hormon jut az agyba, ennek oka szintén az inaktív életmódban keresendő, mivel lassul a vérkeringés
  • derék és gerincbántalmak, a sok ülés miatt nincsenek edzésben a gerincet tartó izmok, ezért a csigolyák elmozdulnak, az ideg kitüremkedik és be is csípődhet.      

Sajnos ezen felsorolást egy rossz hír is tetézi:

hiába hisszük, hogy a munkaidőn kívül töréténő rendszeres edzés elegendő, sajnos nem. Több ezer emberen végzett vizsgálat igazolja, hogy még a mindennapos edzés sem segít az egész napon át "vegetáló növénnyé" dermedt irodai dolgozón.... és ha még a mozgás nem is rendszeres, csak heti kettő, három...

A fenti tényekből kiindulva, ebben a témában szeretnék tapasztalatokat megosztani mindenkivel, aki törődik egészségével, aki szeretne tenni az ellen, hogy elkerülje az üléssel összefüggésben kialakuló betegségeket, vagy legalább javítani szeretne a kialakult helyzeten.

Mozgásra fel!

Várom az észrevételeket, addig is szép napot kívánok mindenkinek!    

A bejegyzés trackback címe:

https://ulesbetegsegellen.blog.hu/api/trackback/id/tr187648770

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása