Éljük túl az irodai munkát!

Ülésbetegség ellen

Ülésbetegség ellen

Ülni vagy állni?

2015. március 30. - EvaTer

Ön hány órát ül naponta? Összeszámolta már?

Nézzük meg együtt:

  • irodai munka:             8 óra
  • utazás a munkába:    1 óra
  • evésre szánt idő:       1 óra
  • tévénézés:                 2 óra

Ez összesen 12 óra, persze lehet több is ha valaki például túlórázik vagy többet tévézik.

Ehhez még hozzászámolhatjuk az alvási időt is, átlagban 7 óra, így már 19 órát töltünk üléssel vagy pihenéssel, azaz amikor a szervezetünk nyugalomban van. Gondoljuk csak meg, ilyenkor a csökkent aktivitásnak köszönhetően lassul a szívverésünk, pulzusunk, csökken a vérnyomásunk, csökken a kalóriafelhasználásunk, szervezetünk nyugalmi állapotba vált, szinte csak vegetálunk. És ezt így folytatjuk napokon, heteken, hónapokon át.

Vajon milyen hatással van mindez szervezetünkre?

Kísérletek igazolják, hogy ennek a sok ülésnek a negatív hatásait még a napi rendszerességgel végzett edzések sem képesek ellensúlyozni. Mi a megoldás?

Meg kell szakítani napunkat némi mozgással, meg kell találni azokat a lehetőségeket, amikor normál tempóba tudjuk feltornázni pulzusunkat.

Néhány tünet, ami az "ülésbetegségre" jellemző:

  • nyaki fájdalom
  • vállakban érzett fájdalom
  • hát alsó szakaszában érzett fájdalom
  • zsibbadás érzése a lábakban.

Nem is csoda, hogy ezek a tünetek kialakulnak, jobban mondva nem is kérdés, hogy ezek a tünetek jelentkeznek előbb vagy utóbb mindenkinél, hoszen a sok ülés egyfolytában nyomást gyakorol a combunkra, akadályozva ezzel a vér- és nyirokkeringést.

Egy természetes gyógymód ennek megakadályozására és kezelésére:

álljunk fel!

Szerezzünk be egy állítható asztalt, és állítsuk be úgy, hogy állni tudjunk mellette. Ennek hiányában próbálkozhatunk alap beállítás mellett is állva dolgozni - magas emberek hátrányban.

Tudta? Állva akár ötször több kalóriát éget el szervezete, mint ülve.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ulesbetegsegellen.blog.hu/api/trackback/id/tr207286793

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása